Spørgsmål og svar om LED belysning

Spørgsmål og svar om LED belysning

1. Hvad skal man vælge i stedet for en glødepære?

Energispare pærer og LED lamper, man har snart ikke har noget valg, da de fleste EU lande indenfor de næste par år helt vil stoppe med at sælge glødepærer, fordi de spilder for meget energi.

Da energispare pærer indeholder små mængder kviksølv, er LED pærer/lamper bedre for naturen.

2. Hvad man skal vælge, hvis man vil erstatte en 30W glødepære.

Teknisk set viser forholdslisten at en 2.6W har samme lumen effekt som en 30W glødepære, men der bruges en mat dækning for at gøre lyset blødere, og denne sænker lumen effekten med ca. 20-40%.

3. Det siges at LED lamper holder i 50,000 timer.

Selve LED lampen kan sagtens holde i 50,000 timer, men lampen består af flere elektriske komponenter, derfor sættes levetiden for en LED lampe typisk  til 30,000 timer.

4. Hvad prisen på en LED lampe betyder.

Prisen har betydning for hvilke materialer der er brugt, dette har stor effekt på LED lampens levetid.

5. Hvor stærkt lyser LED-pærer?

Led pærer fås til standard armaturer/sokler men varierer i lysstyrke fra mindre end 50 lumen op til omkring 1200 lumen. Den lyseste LED pærer til standard armaturer er projektører og spotlights. Den lyseste af disse bruger omkring 25 watt og producerer lys som kan sammenlignes med en 120-watt glødepære.

Den mest lysende LED pærer med omtrent samme størrelse og form som almindelige glødepærer producere op til 600 lumens. Med få undtagelser er disse pærer noget retningsbestemte, så de er mest effektive, når de pegede på det område, der skal belyses.

6. Hvor effektive er LED pærer i forhold til glødepærer?

Effekten af de nyere LED-pærer er mere end fem gange højere end sammenlignelige glødepærer. Med andre ord, bruger LED-pærer kun omkring 20% så meget strøm til at producere den samme mængde lys. Men fordi LED pærer sender en større andel af lys, hvor det er nødvendigt, i mange situationer, de er lige så meget som ti gange så effektive som glødepærer, hvilket reducerer energiforbruget med 90%.

7. Er pærer med flere lysdioder mere effektive end pærer med færre lysdioder?

Antallet af lysdioder er ikke den afgørende faktor af pærens lysstyrke. Forskellige typer lysdioder varierer meget i størrelse og lysudbytte. Den mest præcise indikatorer for lysstyrken af LED-pærer er den målte lumen eller lux. Lumen måler den totale mængde lys, der udsendes fra en pære. Lux måler, hvor stærkt lyset er på en overflade på et bestemt afstand.

8. Hvordan er lysstyrken af LED-belysning sammenlignet med glødelamper?

LED-pærer er meget lysere end glødepærer eller halogenpærer med samme effekt, men LED pærer er ikke tilgængelige i meget høje effekter/watt. Således, når man udskifter glødelamper eller halogenlamper med LED-pærer, er der brug for flere LED lamper. For eksempel for at erstatte en 100-watt glødepære, skal man have brug for to 5-watt eller 6-watt LED-pærer. Selvom du har flere pærer, bruger du stadig 85% mindre strøm.

9. Hvilket LED pære kan sammenlignes med en almindelig 40 watt pære?

Få LED-pærer med samme størrelse og form som en almindelig 60 watt glødepære er sammenlignelige i lysudbytte. Den nærmeste LED pære vi har fundet er vores  230V/7W filament LEDPære E27 fatning varm/hvid .

11. Hvad er forskellen mellem en projektør og en spotlight?

Led spot har som udgang en smallere stråle af lys, typisk mindre end 45 grader bred. Det meste af lyset fra en spotlight er koncentreret på et relativt lille område der producerer et lyspunkt. Led projektører har en bredere lyskegle, op til 120 grader, så lyset fra en projektør er spredt ud over et meget større område.

Fordi lys er mere koncentreret, vil et spotlight synes lysere end en projektør, men kun inden for sit smallere stråle. En spotlight er mere velegnet til belysning af objekter og en projektør er mere velegnet til at belyse områder.

10. Hvad betyder “hvid” og “varm hvid”?

Farve temperaturen (FTT) er givet i beskrivelsen af hver af vores LED-pærer. Farven (FTT) af vores hvide pærer spænder fra en varm gul hvid (2700K) til en kølig blå hvid (6500K). Til sammenligning har en typisk glødepære en farvetemperatur på 2800K. En typisk halogen er en smule højere, måske 3500K. Dagslys hvid er 4500K og en kølig hvid fluorescerende er 6000K eller mere.

Det menneskelige øje tilpasser sig til baggrundsviden lys, så selv en dagslys hvid pære vil se lidt blå i et rum oplyst hovedsageligt med glødepærer. Tilsvarende vil en glødepære se meget gult eller endda orange ved middagstid sollys.